maritieme taverne de Zeegeuzen in Oostende

In de Media

bron: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-oostende/-dit-is-nog-een-cafe-met-een-ziel-a2447302/

NICOLE LEFEVERE AL DERTIG JAAR ACHTER TOOG VAN ZEEGEUZEN

“Dit is nog een café met een ziel”

Nicole Lefevere (57) staat 30 jaar achter de toog van de Zeegeuzen. Buiten dat Nicole en haar klanten wat ouder geworden zijn, is er in dertig jaar helemaal niks veranderd in het zeemansnest. Naast een schare trouwe klanten trekt het bruine café ook jongeren aan. “Dit is nog een café met een ziel”, vat een klant samen.
LEEN BELPAEME

“Twee Zeegeuzen, Nicole.” Het is nog maar net 17 uur, het uur dat Nicole zes dagen op zeven de deuren van haar café opent, en de vaste klanten druppelen binnen. De Zeegeuze is het bekende bier van de zaak, gebaseerd op een Geuze, maar met een lang bewaard geheim ingrediënt. De zaak zit vol snuisterijen rond de zeevaart. “In 1971 startte Leo Decoster, een oud-militair, de zaak. Zijn vrouw stond 15 jaar achter de toog”, vertelt de 57-jarige Nicole. “Toen zij overleed heb ik het overgenomen. Ik had wel al wat gewerkt in de horeca, maar was op dat moment werkloos. Ik zag een overlijdensbericht aan de deur hangen en besliste om het over te nemen. In al die jaren is het café nog niet veranderd. Ik heb enkel de toiletten en de vloer eens vernieuwd.”

Ontmoetingsplaats

Vooraan in het café zitten de vaste klanten, maar ook heel wat jongeren vinden hun weg naar de zaak. “Iedereen komt hier over de vloer. Ik heb in al die jaren al heel wat generaties zien passeren”, zegt Nicole. “Vroeger had ik veel volk van de marinebasis en de zeevaartschool. We zijn echt een ontmoetingsplaats. Veel mensen komen alleen te staan en zoeken hier gezelschap. Zo is er ondertussen al een kliek ontstaan. Het zijn allemaal heel aangename mensen. De oudste klant is 85. En ik heb zelfs nog maar drie keer een vechtpartij meegemaakt in al die jaren. Een cafébazin moet soms al eens schipperen. Je moet vooral goed kunnen luisteren. En ik drink soms wel eens een glaasje mee, maar je mag natuurlijk nooit zelf te veel op hebben.”

Twee dochters

Nicole combineert het nachtleven al 30 jaar met de opvoeding van twee dochters. “Het was moeilijk. Ik werk altijd zes dagen op zeven van 17 uur tot ‘s morgensvroeg”, zegt Nicole. “De laatste jaren sluiten we wel iets vroeger. In het weekend kwam mijn zus altijd naar Oostende om voor de kinderen te zorgen. Ze zijn hier in de zaak opgegroeid.”

Nicole wordt door haar klanten op handen gedragen. Ze organiseerden onlangs dan ook een groot feest om het jubileum van de bazin te vieren. Als cadeau kregen Nicole en haar man Michel, die ze in de Zeegeuze leerde kennen, een reischeque overhandigd.